Zalety programu Healthpoint

Nasze pożywienie składa się z 3 głównych składników:

 

Białko 

Węglowodany

Tłuszcze

Białko to cegiełki, z których zbudowane jest nasze ciało. Skóra, mięsnie, nawet neuroprzekaźniki w mózgu - wszystko to zbudowane jest z białka. Jest ono niezbędne do budowy i naprawy tkanek, budowania mięśni oraz wytwarzania niektórych hormonów.

 

Kiedy ludzie chcą schudnąć, zwykle więcej ćwiczą, ograniczając jednocześnie ilość zjadanych pokarmów, w tym białek. Jeśli nie dostarczamy odpowiedniej ilości białka w pożywieniu, organizm zaczyna je czerpać z wewnętrznych zapasów, na przykład z mięśni. Zużywanie własnego białka to dla niego sygnał, aby przejść w tryb głodu. W tej sytuacji chroni on zapasy tłuszczu, co powstrzymuje chudnięcie. Program HealthPointe ogranicza przyjmowanie węglowodanów i tłuszczów, nie zmniejszając przy tym ilości dostarczanego organizmowi białka i to jest jego zaleta.

 

Potrawy białkowe mogą być bardziej sycące, ponieważ białko daje większe poczucie wypełnienia i jest dłużej trawione. Zwykle organizm czerpie energie z rozkładu glukozy zawartej w węglowodanach. Kiedy w krwioobiegu zaczyna brakować glukozy, sięga po alternatywne źródło, jakim są zapasy tłuszczu. W programie HealthPointe proponujemy posiłki o odpowiednich proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów, aby złagodzić występowanie zachcianek i wspomagać spalanie tkanki tłuszczowej.